DE ZANDVOORTSELAAN


HERINNERINGEN VAN GEER REKOERT

Schuif de pijl op de foto's voor tekst en klik voor vergroting

Ooit was de Zandvoortselaan een onverhard pad naar Zandvoort, dat toen Sandevoerde heette. Een deel heette Aerdenhoutlaan. Aan onze kant heette het ook wel Gasthuislaan. Het pad was de scheiding tussen de landerijen die hoorden bij het Grote- of Elisabethsgasthuis, en de heerlijkheid Berkenrode. Dat hoorde toen dus niet bij de gemeente Heemstede, later wel.

Toen in Zandvoort Hotel Groot Badhuis gebouwd werd moesten de rijke Duitse gasten per koets naar Zandvoort kunnen. Daarvoor liet Groot Badhuis de weg verharden. Later is de weg voor één gulden overgedragen aan de gemeentes.
Voor de eerste wereldoorlog al werd Heemstede van (bollen)agrarisch en vooral wasserijdorp ook forensendorp voor Amsterdam. Aan het begin van de laan stonden drie bollenschuren en het koetshuis van het landgoed Oud Berkenroede.

Haagsche Straatweg 1907
Gezicht op de Haagsche Straatweg, nu de Herenweg. Tussen de bollenschuur en het huis met het puntdak rechts (nu weg) liep een smal weggetje: de Zandvoortselaan!

Meer naar de Leidsevaart stonden kleine arbeidershuisjes en de boerderij en het café van Jansen. Er waren sloten met knotwilgen, en over de Leidsevaart was een kleine houten brug voor één wagen. Er was een spoorwegovergang met één boom.

De Zandvoortselaan van de brug af gezien, in 1910. Links het café van Jansen   De Zandvoortselaan van de brug af gezien, in 1904. In het midden het café van Jansen

Volgende 1 2 3 4 5 6

Klik sluitkruisje om terug te keren in het hoofdmenu