Recht tegenover ons was het koetshuis van Oud Berkenroede, een pand van ongeveer 300 jaar oud. Het was oorspronkelijk een boerderij, die later tot koetshuis verbouwd was. De paardenruiven zaten er nog in. In 1927 annexeerde de gemeente Haarlem een deel van Heemstede. Sommige mensen wilden niet in Haarlem wonen en verhuisden. Zo ook de familie Kaars Sijpestein. Zij verlieten de villa Zuiderhout en kwamen op Oud Berkenroede wonen.
Jan Tromp werkte bij de familie als chauffeur. Van oorsprong was hij koetsier, maar toen mijnheer overging op een auto moest hij chaufferen leren. Hij stond bekend als de beste chauffeur van Heemstede. Hij wist de weg in heel het Europa van die dagen.
In wat nu de garage was stond een grote Minerva, met een gereedschapskist op de treeplank. Er was een open twositter voor de ‘juffrouw’, en een kleine Citroën voor dagelijks gebruik. Die Minerva was om te reizen.
Ik speelde daar vaak met Jan Junior. Het erf naar het grote huis was afgesloten met een poort met een klein deurtje er in. De grote poort ging niet vaak open, de auto’s reden meestal door de voortuin. Daar mochten wij niet komen, hoogstens een boodschap brengen in de keuken, waar een dikke keukenmeid zetelde met een paar dienstbodes. Er was ook een tuinman maar die vonden we niet aardig.
Rond 1934 overleed de heer Kaars Sijpestein. Jan Tromp erfde de auto’s en 25.000 gulden, dat was een kapitaal in die tijd. Tromp begon een taxi-garage met Jan Cassee, de chauffeur van wijlen de broer van Kaars Sijpestein. Toen al, in 1934, was er sprake van dat de bollenschuur van Q. van den Berg en garage Tromp gesloopt moesten worden. Daarom kocht baas Tromp Amaryllislaan 4 en 6 op de veiling. In die tijd stonden heel wat huizen leeg. Hij wilde in de twee panden een bedrijf beginnen, beneden garage en boven twee woningen, maar het mocht niet volgens het bestemmingsplan. Hij heeft nog naar de koningin geschreven, maar dat hielp niet.

Baas Tromp bij nieuwe auto


Garage Tromp bleef dus op de Zandvoortselaan tot 1973, toen is het gesloopt.

Volgende 1 2 3 4 5 6

Klik sluitkruisje om terug te keren in het hoofdmenu