ONTSTAANSGESCHIEDENIS VAN ONZE ZAAK

HERINNERINGEN VAN GEER REKOERT

Schuif de pijl op de foto's voor tekst en klik voor vergroting

VADER

 

Geer Rekoert Sr, jaren 50
Dit is Geer Rekoert Senior, die de
zaak in 1916 in Haarlem oprichtte

Mijn grootvader van vaders kant heette Jan Frederik Henderik Rekoert. Hij werd in 1854 in Dordrecht geboren. Hij werd borstelmaker. Mijn vader Geer werd geboren in 1889, als jongste van vijf kinderen. Een jaar later verhuisde de familie naar Haarlem, en ging wonen in de Oranjestraat in de Leidsebuurt. Grootvader stichtte later de Eerste Haarlemse Borstelfabriek.

Mijn vader wilde geen borstelmaker worden, hij zei altijd: "Dat geklier met dat haar is niks voor mij". Hij werd loodgieter. Als jongetje al hielp hij een loodgieter in de Oranjeboomstraat.
Vader heeft bij verschillende bazen gewerkt. Het meest heb ik altijd gehoord over Lasschuit in de Smedestraat. Dat was een specialist in gas, dat was toen iets nieuws.
Later heeft hij bij Ko Roest in Heemstede gewerkt.

In de tijd voor zijn trouwen in 1912 was hij onderbaas bij Toon van Eijk in de Ridderstraat. Daar heb ik altijd veel verhalen over gehoord. Vroeger was die loodgieterswereld een hofje waar iedereen elkaar kende en alles van elkaar wist. Dat kwam ook doordat de knechts regelmatig van baas veranderden. Er waren loodgieters die in hun leven veertig bazen hadden.

Vroeger kreeg je je opleiding in de praktijk: je leerde als jongmaatje het vak van de ouderen. Mijn vader begreep dat dat niet genoeg was, en wilde leren. Hij ging naar de Burgeravondschool waar hij bouwtechnisch tekenen leerde. Hij kon dan vaak niet overwerken en had moeite op tijd op school te zijn. Zijn oudere maats vonden dat gestudeer maar gek, zij zeiden: "Een loodgieter hoeft niet te leren."
Vader echter was zeer leergierig. Toen hij in dienst moest probeerde hij ook daar wat op te steken. Hij werd hospitaalsoldaat. Ik kreeg van hem mijn eerste verbandlessen. Later was hij sergeant.
Toen hij volslagen vakman was werd hij onderbaas bij Toon van Eijk.
In 1912 trouwde hij met mijn moeder. Zij was vijf ouder dan hij. Ze was kostuumnaaister en had in de Oranjestraat een eigen winkeltje, met een atelier met naaimeisjes.
In 1914 brak de eerste wereldoorlog uit, vader werd gemobiliseerd. In datzelfde jaar werd mijn broer Jan geboren. Ik heb veel verhalen gehoord over die mobilisatietijd. Het tiende regiment uit Haarlem lag in Brabant aan de Belgische grens. Onze latere boekhouder Van den Ende was er sergeant-majoor.

Aan  de grens, vader geheel links. 1914 - 1916


In 1916 werden oude lichtingen naar huis gestuurd omdat ze te duur werden. Ze werden opgevolgd door rekruten. Zo kwam vader dus naar huis.

Volgende 1 2 3 4 5

Klik sluitkruisje om terug te keren in het hoofdmenu