ONTSTAANSGESCHIEDENIS VAN ONZE ZAAK

EEN EIGEN ZAAK

In 1916 begon mijn vader, met het winkeltje en atelier van mijn moeder achter zich, een eigen loodgietersbedrijf. In een schuurtje in de Olycanstraat. Iets later ging hij naar een pakhuis in de Witte Herenstraat.
Het ging blijkbaar goed, want toen de oorlog in 1918 afgelopen was kocht hij twee kleine huisjes op de Herensingel. Het ene om in te wonen, het andere was de werkplaats.
Na de oorlog in 1918 kwam alles weer op gang. De Noordhollandse Exploitatie Maatschappij kocht de kwekerij Rozenburg in Heemstede en ging er huizen bouwen. Vader deed het loodgieterswerk. In 1918 werd het blok Herenweg/Amaryllislaan neergezet, in 1920 de oneven kant van de Amaryllislaan, en in 1921-22 het winkelblok Zandvoortselaan.
Op een avond kwam mijn vader thuis en zei tegen mijn moeder: "Ik heb een winkelhuis gekocht." Mijn moeder vond een winkel wel leuk, dat was ze gewend in haar eigen winkeltje. Alleen - de omgeving, familie, zakenvrienden en anderen, zei: "Man, je bent gèk, helemaal op de Zandvoortselaan, wat zoek je zover weg, je gaat je ondergang tegemoet, dat wordt niks, verkoop dat maar weer gauw." Heemstede was toen nog een echt dorp, de Zandvoortselaan was niet meer dan een weggetje, en er was weinig vervoer. Het betekende ruim een uur lopen vanuit Haarlem.
Vader had een vooruitziende blik, hij zei: "Ik moet ergens gaan zitten waar nog niets is en alles nog moet worden volgebouwd." Van achter het huis kon je bootjes in de Leidsevaart zien varen, daar stonden evenmin huizen als aan de andere kant van de laan. Ook in Aerdenhout zou nog veel gebouwd worden, en daar woonden de klanten.
Daar hij het huis in de bouw kocht en er zelf nauw bij betrokken was, kon hij verschillende dingen naar eigen inzicht laten veranderen, zoals de binnentrap, van de winkel naar het bovenhuis. Hij is er in gewrongen, dat is nog steeds te zien.
Het gezin woonde beneden, er was een keuken, een klein kamertje voor Jan, een hal en een huiskamer. Waar tegenwoordig het zitje is was het kantoor, nog altijd komt daar de telefoonkabel binnen. De rest aan de voorkant was winkel. Boven was de slaapkamer en de badkamer.
Voor dat kleine halletje zat een deur. De rest van het bovenhuis was verhuurd.
Dat heeft maar kort geduurd, ikzelf heb het niet bewust meegemaakt. Wat ik weet is dat dat we boven woonden. De woonkamer was bij de winkel getrokken, daar is nu de sanitairhoek. Het kantoor was een vierkant hol achter de hal. Later is deze ruimte in tweeën gedeeld, met een doorloop aan de keukenkant en een klein knus kantoor.
Na de oorlog werd de hele benedenverdieping winkel. De slaapkamer werd kantoor, en kwam een soort voordeur voor het halletje. Daarna veranderde er niet veel meer. In 1948 is het magazijn er bij gebouwd, en in 1955 het grote pakhuis.

Volgende 1 2 3 4 5

Klik sluitkruisje om terug te keren in het hoofdmenu